luni, 30 august 2010

Taierea Capului sfantului Ioan Botezatorul

Pe data de 29 august, Biserica Ortodoxa praznuieste Taierea capului sfantului Sfantului Ioan Botezatorul.

Sfantul Ioan Botezatorul a fost cel din urma din ceata proorocilor Vechiului Testament, iar misiunea sa a fost aceea de a-si ridica glasul pentru a mustra faradelegile contemporanilor sai, indemnandu-i sa isi schimbe viata, fiind "glasul celui ce striga in pustie: Gatiti calea Domnului, drepte faceti cararile Lui" si de a-l face cunoscut pe Mantuitorul Hristos contempornilor sai, dand marturie: "Iata mielul lui Dumnezeu, cel ce ridica pacatele lumii"

Despre viata Sfantului Ioan Botezatorul stim ca s-a nascut in cetatea Orini, in casa preotului Zaharia. Acesta a fost instiintat de Sfantul Arhanghel Gavriil, ca sotia sa, Elisabeta va ramane insarcinata, iar copilul care se va naste din ea, va fi ales de Dumnezeu. Pentru ca nu a dat crezare cuvintelor arhanghelului, Zaharia a ramas mut pana la momentul indeplinirii profetieii.

Nasterea Sfantului Ioan a precedat cu 6 luni pe cea a Mantuitorului, iar Sfanta Fecioara Maria a asistat la acest moment, venind sa o ajute pe Elisabeta, rudenia sa.

Tot restul vietii sfantului Ioan, pana la momentul aratarii sale ne este ascuns. Stim numai ca a fost in pustium, ducand o viata austera si hranindu-se cu miere salbatica si cu lacuste.

Pentru faptul ca mustra fara crutare pe contemporani, inclusiv pe regele Irod, Ioan a fost pus la inchisoare. Pe rege il mustra deoarece o luase la sine pe sotia fratelui sau Filip, traind in desfrau cu ea. Irodiada vazand in Sfantul Ioan un pericol, a cautat prilej sa il piarda. In ura ei de moarte, Irodiada a sfatuit-o pe Salomeea, fiica ei, care dansase si placuse oaspetilor si indeosebi lui Irod, sa ceara de la acesta capul Botezatorului ca rasplata.

Sfanta Scriptura marturiseste despre Sfantul Ioan ca “intre cei nascuti din femeie, nimeni nu este mai mare decat Ioan (Lc. 7,28)” iar in pictura bisesericeasca apare intotdeauna de-a stanga Mantuitorului.