vineri, 5 august 2011

Sarbatoarea Schimbarii la Fata (6 August)

Schimbarea la Fata a Domnului este praznuita pe data de 6 august.

Aceasta sarbatoare aminteste de minunea petrecuta pe muntele Tabor, unde Hristos isi descopera dumnezeirea Sa prin natura umana pe care a asumat-o. Evanghelistii marturisesc ca Hristos a luat cu sine pe Petru, Iacov si Ioan si a mers cu ei pe muntele Taborului, iar acolo: " a stralucit fata Lui ca soarele, iar vesmintele Lui s-au facut albe ca lumina" (Matei 17, 2). Slava dumnezeiasca, proprie firii divine a Mantuitorului s-a aratat in toata splendoarea ei, cu prilejul acestei minuni.

Faptul ca ceea ce au vazut i-a bulversat pe ucenici, este dovedit de reactia Sfantului Apostol Petru care dorea sa ramana acolo facand trei colibe - una pentru Mantuitorul, una pentru Ilie si una pentru Moise. Mai apoi, glas din cer s-a facut auzit: "Acesta este fiul Meu cel iubit, de acesta sa ascultati" (Matei 17,5).

Dumnezeu Tatal a dat marturie pentru Fiul sau, spre a-i intari in credinta pe cei trei ucenici care erau de fata, dar in acelasi timp si pe noi, care traim acum. Pentru a ne putea mantui, trebuie sa ascultam de invatatura pe care ne-a lasat-o Mantuitorul si sa ne schimbam viata spre a muri si a invia cu Hristos in fiecare clipa a vietii noastre.

Schimbarea la Fata a Domnului - scurt istoric

Sarbatoarea Shimbarii la Fata a Domnului dateaza de la inceputul sec. al IV-lea, cand Sfanta Imparateasa Elena zideste o biserica pe Muntele Tabor. Aceasta sarbatoare incepe sa fie mentionata in documente din prima jumatate a secolului al V lea. In Apus, sarbatoarea Schimbarii la Fata s-a generalizat mai tarziu, prin hotararea luata de papa Calist III ca multumire pentru biruinta crestinilor asupra turcilor la Belgrad, in anul 1456.

Exista obiceiul ca in aceasta zi sa se faca pomenire generala a celor trecuti la cele vesnice (Biserica Rusa). In unele zone, de sarbatoarea Schimbarii la Fata a Domnului se aduc la biserica struguri, care se impart credinciosilor.

Dumnezeu sa va ajute si sa va binecuvanteze in tot lucrul bun,
Pr Alexandru Nicodim

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu